Mindmappen met directeuren

Regelmatig verzorgen gastbloggers een bijdrage op de blog ‘Onderwijs in de 21e eeuw’. Deze keer een bijdrage van Yorick Saeijs.  Yorick is onderwijsadviseur bij Onderwijs maak je samen, een veelzijdig en breed onderwijsadviesbureau met een eigen uitgeverij en een grafisch bedrijf.

Een verrassende start
Het gaat beginnen…. Handen reiken naar mobieltjes om ze uit te doen of op stil te zetten. “De mobieltjes mogen aanblijven. Sterker nog, als je iets over deze bijeenkomst wilt Twitteren, dan vind ik dat prima!” Het was leuk te zien hoe er gereageerd werd. Dit hadden ze nog nooit meegemaakt en vonden het eigenlijk wel een verademing. Zo begon mijn bijeenkomst Mindmappen met directeuren.

Van mindmap naar jaarplan
Samen met een collega gingen we hen leren om een jaarplan in een Mindmap om te zetten. Dit met het uiteindelijke doel deze te presenteren aan het team. Want we weten allemaal hoeveel bloed, zweet en tranen in die plannen zitten! Dan is het wel zo aardig als bij het team ook gaat leven. Mindmappen is  niet alleen een heel visuele, maar ook een overzichtelijke manier om veel  informatie te delen. Alles is met elkaar verbonden en het geheel is in logische stukken opgedeeld. Het is gemakkelijk van gehelen naar delen te gaan en weer terug. Zo kun je iedereen in het team actief informeren en onderdeel van het plan te maken.

Gemak, gewin, genot
De meesten hadden wel van een Mindmap gehoord, maar wisten er niet erg veel van. Robert zorgde voor de instructie van iMindmap en ik vulde aan met voorbeelden uit de klas. Zo lieten we de deelnemers  de kracht van Mindmappen ontdekken. Alle directeuren maakten snel stappen met hun Mindmap en zagen gemakkelijk de vertaling naar de klas voor zich. Met een beetje uitleg en inspiratie maak je  je een Mindmap snel eigen en verbind je het eenvoudig met andere situaties en nieuwe toepassingen. Uiteindelijk konden we na 3 uur het ontstaan en de groei van een jaarplan-Mindmap op twitter terugzien. Dat is het leren van nu. Meer weten over het maken van een Mindmap? Hier vindt u een aantal handige bronnen:

Just do it!

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: