Profileer je school met een Lipdub

Toegevoegde waarde
Wanneer we over de toegevoegde waarde van ICT praten, dan hebben we het al snel over betere leerprestaties en basisvaardigheden. Maar met ICT kan je als school veel meer. Zelf onderscheid ik altijd de onderwijskundige en de communicatieve/administratieve meerwaarde. Deze laatste groep gaat over alle zaken die ten dienste staan van het primaire proces. Hierbij kun je denken aan oudercommunicatie, leerlingvolgsystemen, etc. Ook het profileren van je school valt onder deze categorie. En op dit vlak zie je een aantal leuke ontwikkelingen zoals het maken van een lipdub met je school.

Wat is een Lipdub?
Een lipdub wordt gemaakt door personen of een groep mensen te filmen die een liedje aan het meezingen of playbacken zijn. De originele audio wordt achteraf tijdens de post-productie vervangen door het originele nummer. Er wordt meestal een vorm van een draagbare stereo gebruikt, zoals een Ipod. Uiteindelijk lijken de meeste lipdubs op eenvoudige videoclips, hoewel velen toch goed voorbereid en geproduceerd zijn. Soms zelfs met de hulp van een productiebedrijf en met professionele steadycams. De meest populaire lipdubs worden zo gefilmd dat ze uit een lang en continue shot bestaan, waarin de camera reist door verschillende kamers en situaties in bijvoorbeeld een schoolgebouw (bron:Wikipedia).

Voorbereiding
Een lipdub is dus een heel leuke manier om je school aan ouders te laten zien of een project met de groep af te sluiten. Het maken van een lipdub vraagt echter wel een zorgvuldige voorbereiding. En dat betekent dat je wel tijd moet hebben of kunnen vrijmaken om hieraan te beginnen.  Een goed momenten zou bijvoorbeeld groep 8 kunnen zijn, tegen het einde van de schoolloopbaan op de basisschool. Maar ook in het voortgezet onderwijs kan het goed worden ingezet als samenwerkingsopdracht of het versterken van de sociale cohesie binnen de school. Een lipdub zou dan een leuke afsluiter kunnen zijn.

Hulp
Het ontwikkelen van een lipdub is een creatief proces. Tijdens de voorbereiding kun je veel leerlingen aan het werk zetten aan activiteiten zoals: keuze van het lied, bedenken van de scenes/choreografie, regisseren en filmen van de clip en uiteindelijk het publiceren.  Een lipdub doet beroep op verschillende talenten van leerlingen zoals dans, acteer, grafisch of visueel (film) talent.  Door de hoeveelheid aan activiteiten van een verschillend karakter is het raadzaam om hulp in te schakelen van bijvoorbeeld een acteur of cineast. Ook is het handig wanneer je beschikt over een goede filmcamera en montageapparatuur. Dat verhoogt de kwaliteit van de lipdub.

Mooie voorbeelden
Op het internet zijn tal van voorbeelden te vinden. Eén van de eerste was de clip van de Black Eyed Peas. Maar tegenwoordig zijn er ook veel scholen in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs die een lipdub hebben opgenomen. Groep 7 van de dr. Bosschool in Utrecht heeft een lipdub gemaakt waarvan ook ‘the making of’ in beeld gebracht. Dit geeft een leuk kijkje in de keuken van het maken van een lipdub. Andere schoolvoorbeelden zijn de lipdub van obs West in Capelle a/d IJssel en de lipdub van de Eendracht. Ook de publieke omroep heeft het fenomeen ontdekt. In maart zond de NCRV een documentaire uit over het maken van een lipdub. Even zoeken op het internet en je vindt handige tips om een lipdub te maken zoals het draaiboek van ‘Vier Vrienden’ of de website ‘dagje lipdub maken’ . Ook zeer bruikbaar is de website ‘Schooldub‘ .  Succes met het maken van jullie eigen lipdub. Ik ben benieuwd naar het resultaat!

(met dank aan de twitteraars @Carlamondig, @michelboer en @sannekuyt voor de voorbeelden en tips)

Menno van Hasselt is eigenaar van Van Hasselt advies en werkt samen met de CED-Groep bij het invoeren van opbrengstgericht werken in het primair en speciaal onderwijs. Voor deze organisatie schreef hij het boek ‘Resultaten tellen‘ . Met Dieter.nl heeft Menno een opleiding ontwikkeld voor de onderwijskundig ICT-coördinator.  Menno is te volgen op twitter via @mennovh of via LinkedIn 

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: