Onderwijskundig ICT-er FAQ

Via de mail heb ik al een aantal vragen ontvangen over de opleiding tot Onderwijskundig ICT-er. Ik heb er een FAQ van gemaakt, zodat iedereen deze informatie tot zich kan nemen.

1.  Hoe is de opleiding opgebouwd?

De opleiding wordt gegeven in 6 dagdelen. Hij is opgebouwd langs een schema dat wij het ‘gewenste resultaat schema’ noemen. Dit betekent dat we gedurende de opleiding dit schema als kader hanteren. Het is opgebouwd uit twee dynamieken: doel – middel – vaardigheid  en de dynamiek: onderwijskundig – administratief/communicatie – infrastructureel. De opleiding start met het formuleren van een eigen gewenst resultaat. Dit is altijd een onderwijskundig doel voor de school. Doordat we gedurende de opleiding consequent werken aan de eigen gestelde doelen, wordt na elke bijeenkomst de koppeling met de actuele situatie ook direct gelegd.  We spreken daarom van een ontwikkelingsgerichte opleiding. Wat we leren wordt ook direct toegepast in de praktijk.

2. Wat is het verschil met andere opleidingen?

Wij kunnen en willen ons niet vergelijken met andere opleidingen. Maar er is wel een belangrijk kenmerk te noemen waarop de opleiding is gebaseerd. De dagdelen zijn  gebouwd rond de fasen van verandering die scholen doormaken. De toekomstig onderwijskundig ICT-er leert dus hoe een team succesvol kan veranderen. Door het onderwijskundig doel als vertrekpunt te nemen, voorkomen we dat de ICT-middelen de boventoon voeren. Elke leermoment wordt telkens herleidt naar het gewenste onderwijskundig resultaat.  Door de veranderkundige principes als uitgangspunt te nemen is de kans dat  het leerproces van de onderwijskundig ICT-er ook daadwerkelijk leidt tot succesvolle implementatie van ICT groter. 70% van alle vernieuwingen mislukken door het negeren van deze principes. Wij leren deze factoren te (h)erkennen en te gebruiken.

3. Waarom gekozen voor de Klas van de Toekomst en is een andere locatie ook mogelijk?

Vanzelfsprekend is een andere locatie mogelijk. Ook elders in het land zullen we de opleiding gaan verzorgen en een incompany opleiding behoort ook tot de mogelijkheden. Wij hebben echter voor deze locatie gekozen, omdat het een bijzonder inspirerende omgeving is om mensen op te leiden. Over het concept is goed nagedacht en de ruimte leent zich prima voor de verschillende werkvormen die we hanteren.

4. Is er een bepaald startniveau nodig?

In principe kan iedereen deelnemen aan de opleiding, maar een onderwijskundig vooropleiding is wel wenselijk. Veel belangrijker vinden wij de inzet van de deelnemers. Van ICT-coördinator naar Onderwijskundig ICT-er is voor sommige een grote verandering. Naast de tijdsinvestering vraagt deze opleiding ook om een positieve grondhouding om de taak als coördinator anders aan te benaderen. Vandaar dat we bij de intake ook de directie betrekken. Ook deze moet deze verandering kunnen wen willen ondersteunen.

5.  Waarom moet de directie toestemming geven?

Tijdens de opleiding leren we het belang van een goede onderlinge communicatie. Omdat we het onderwijskundige resultaat als vertrekpunt nemen, betekent dit dat we het ook hebben over onderwijskundig leiderschap, de leerlingzorg, opbrengstgericht/handelingsgericht werken en het onderwijsleerproces. Deze thema’s raken alle teamleden die leerkrachten ondersteunen bij de uitvoering van hun vak. Zonder dat de directie toestemming geeft dat de koppeling tussen directie, IB-er en Onderwijskundig ICT-er ook gelegd mag worden, kan er niet worden gestart aan de opleiding. Het effect zou namelijk nihil zijn zonder deze steun en dat tast de kwaliteit van de opleiding aan.

Menno van Hasselt is eigenaar van Van Hasselt advies en werkt samen met de CED-Groep bij het invoeren van opbrengstgericht werken in het primair en speciaal onderwijs. Met Dieter.nl heeft Menno een opleiding ontwikkeld voor de onderwijskundig ICT-coördinator.  Menno is te volgen op twitter via @mennovh of via LinkedIn

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: