Functiemix invoeren blijkt lastiger dan gedacht

Het gaan minder goed met het invoeren van de functiemix dan gedacht. Dit stelt de Algemene Vereniging van Schoolleiders (AVS) onlangs in een persbericht n.a.v. een onderzoek onder schoolbesturen. Volgens het onderzoek heeft 75% van de scholen moeite met het uitvoeren van de maatregel, om uiteenlopende redenen. De AVS luidt de noodklok, omdat er in 2011 een monitor wordt uitgevoerd door het ministerie. Bij een negatief oordeel, worden de middelen bevroren. Nu het nieuwe kabinet ook nog eens prestatiebeloning wil invoeren komen schoolbesturen binnen afzienbare tijd voor grote uitdagingen te staan. Daarom wat tips op een rijtje om een stap in de goede richting te zetten.

Functiemix begint bij het nadenken over de functies die de school of het bestuur nodig heeft om te kunnen excelleren. De PO-Raad heeft als ondersteuning een stappenplan en een FAQ opgesteld. Wanneer de functies zijn opgesteld, vergeet dan niet een berekening te maken of u deze samenstelling kunt bekostigen. Vraag ernaar bij uw administratiekantoor.

Zonder een zorgvuldige gesprekscyclus kan de functiemix niet worden ingevoerd.  Het inschalen in een andere functie wordt namelijk gedaan op basis van een beoordeling of aan de criteria wordt voldaan. Neem daarom de manier waarop u (formele) gesprekken voert mee in het plan om de functiemix vorm te geven.

De volgende links bieden een uitgebreid aanbod aan informatie m.b.t. het invoeren van de functiemix voor het PO en VO:

Menno van Hasselt is eigenaar van Van Hasselt advies en werkt samen met de CED-Groep bij het invoeren van opbrengstgericht werken in het primair en speciaal onderwijs. Met Dieter.nl heeft Menno een opleiding ontwikkeld voor de onderwijskundig ICT-coördinator.  Menno is te volgen op twitter via @mennovh of via LinkedIn

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Reacties

  • Kees van der Plas  On maart 7, 2011 at 7:39 am

    Zoals altijd begint een innovatie met een ontwikkeling van een visie. Misschien is dat wel het meest lastige voor de schoolbesturen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: