Ideeënboek Sociale media in het onderwijs online beschikbaar

Via Twitter  en LinkedIn werd ik op de hoogte gebracht van het Ideeënboek Sociale media in het onderwijs. Het betreft een initiatief van Erno Mijland, onderwijsjournalist, trainer en adviseur. Erno heeft bij de productie slim gebruik gemaakt van Sociale media om dit boek samen te stellen. Zo plaatste hij berichten in enkele Linkedin-groepen. In zijn oproep verzocht Erno zijn lezers gebruikerservaringen op te sturen via een format.  Op deze wijze heeft hij binnen een week dit boek gepubliceerd. Wie via twitter volgt hoe vaak het boek wordt gedownload, ziet dat het een succes is. Erno maakt namelijk gebruik van de mogelijkheid om te betalen via een tweet. Dit is een tool die een download mogelijk maakt, nadat je een melding hebt getwitterd dat je het boek gratis kunt downloaden. Zo handig werkt Sociale media. Erno verdient voor deze actie een dikke pluim. Hij heeft slim gebruik gemaakt van diverse Sociale media platforms.

Natuurlijk was ik benieuwd naar de inhoud. Hoe worden de diverse platforms in het onderwijs gebruikt? En wat zien de gebruikers als didactische meerwaarde? In het bieden van praktische handvatten mist het Ideeënboek naar mijn mening wat diepgang. In de 17 lesbeschrijvingen worden vooral tools  benoemd zoals Google Docs, Blogger of YouTube. Allemaal handig, omdat het plaats- en tijdonafhankelijke informatieoverdracht mogelijk maakt. Ik had echter graag de vraag toegevoegd gezien: ‘Wat vraagt dit idee aan vaardigheden en kennis van de leerkracht, docent of de leerling?’ Deze vraag geeft inzicht in de energie die er geleverd moet worden om het idee te gebruiken.  Een andere goede vraag was geweest: ‘Welke blokkades moet je overwinnen om met dit idee aan de slag te gaan?’ Mogen leerlingen wel gebruik maken van YouTube? Of zijn de afspraken zo streng dat het gebruik van Sociale media bijna niet mogelijk is?

Wie het ontbreken van deze kritische blik voor lief neemt, heeft met het Ideeënboek een leuke bloemlezing aan suggesties hoe je Sociale media tools kunt inzetten om samenwerken, informatieoverdracht en kennisdeling slim te organiseren. Erno en de mensen die hebben bijgedragen hebben met dit initiatief het onderwijs een goede dienst bewezen. Ze hebben laten zien hoe je in korte tijd een leuk en praktische initiatief kunt realiseren en hoe je Sociale media daarbij kunt inzetten. Complimenten!

Menno van Hasselt is eigenaar van Van Hasselt advies en werkt samen met de CED-Groep bij het invoeren van opbrengstgericht werken in het primair en speciaal onderwijs. Met Dieter.nl heeft Menno een opleiding ontwikkeld voor de onderwijskundig ICT-coördinator.  Menno is te volgen op twitter via @mennovh of via LinkedIn

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Trackbacks

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: