Van de NOT: Rekentuin

Het aantal producten of diensten dat tijdens de Nationale Onderwijs Tentoonstelling wordt getoond is elke keer weer overweldigend. Een aantal ontwikkelingen vind ik de moeite waard om nog een keer onder jullie aandacht te brengen. In deze bijdrage: Rekentuin

De rekentuin is een online oefenprogramma voor het vakgebied rekenen waarin leerlingen spelenderwijs kunnen oefenen en automatiseren op eigen niveau. De resultaten worden automatisch geanalyseerd en teruggekoppeld naar de leerkracht. Omdat het programma het niveau automatisch aanpast is het een uitdagende leeromgeving voor zowel de zwakke als de sterke rekenaar. Het programma is volledig web-based. Er zijn dus geen lastige installaties nodig.

Het programma is ontwikkeld door oefenweb, een spin-off bedrijf van de Universiteit van Amsterdam. Dit betekent dat het materiaal op een wetenschappelijk verantwoorde wijze is ontwikkeld en op basis van regelmatige feedback en evaluaties wordt aangepast. Het materiaal is gekoppeld aan de leerlijnen en sluit daardoor goed aan op de bestaande methodes.

Gebruikers betalen een bedrag per leerling per jaar. Voor een gemiddelde basisschool komt dit neer op een bedrag van rond de €500. Dat is een grote investering die wel om bewust beleid vraagt hoe dit materiaal kan worden ingepast binnen het bestaande curriculum. Ik zou elke school willen adviseren niet zomaar tot aanschaf over te gaan en zorgvuldig te kijken hoe de koppeling met de bestaande methode kan worden gemaakt. Inpassing vraagt namelijk ook om voldoende klassenmanagement en bewuste omgang met leertijd.

Laat bijvoorbeeld de rekencoördinator een demo-account aanmaken en eerst de toegevoegde waarde voor de school benoemen. Betrek ook de ICT-coördinator bij dit proces om onverwachte verrassingen van een te trage internetverbinding of onvoldoende digivaardige leerkrachten  te voorkomen. Rekentuin is didactisch verantwoord materiaal en dat vraagt om een afgewogen invoering om de waarde ten volste te kunnen benutten.

Voor meer informatie kunt u terecht bij oefenweb of het artikel in de Indruk, winter 2010 (Stichting Kennisnet)

Menno van Hasselt is eigenaar van Van Hasselt advies en werkt samen met de CED-Groep bij het invoeren van opbrengstgericht werken in het primair en speciaal onderwijs. Met Dieter.nl heeft Menno een opleiding ontwikkeld voor de onderwijskundig ICT-coördinator.  Menno is te volgen op twitter via @mennovh of via LinkedIn

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: