In de wolken

En? Werkt u al in de cloud?  Of bent u, net zoals ik, iemand die vindt dat we de dingen ook ‘normaal’ kunnen zeggen. Je kunt geen blad openslaan of er wordt gesproken over Cloud Computing. Neelie Kroes wijst ons graag op de gevaren ervan. En wanneer je Wikipedia raadpleegt, dan zinkt de moed je in de schoenen om aan Cloud Computing te beginnen. En dat terwijl het zo simpel is…

Cloud Computing is niets meer dan gebruik maken van online diensten zoals mail, agenda of het opslaan van documenten of foto’s via een computer of server die ergens anders staat. Voordeel is dat je eigen computer minder wordt belast. Nadeel dat je de controle in de handen legt van een ander. Bijvoorbeeld van Google wanneer je Gmail gebruikt of Google Calender. Of Dropbox wanneer je gebruik maakt van de gratis 2 GB opslagruimte en voor elke ‘vriend’ die je aanmeldt nog eens 250 MB erbij.

Dat Neelie ons voor de gevaren wijst hoort bij haar taak, maar iedereen kan toch bedenken dat je afhankelijk bent van een ander wanneer je van deze diensten gebruik maakt.  Je geld is bij de banken niet meer veilig en je documenten in principe niet bij Dropbox. Dus stop je je geld in een schoenendoos en de persoonsgevoelige documenten of mail waarvan je zeker wilt weten  dat niemand die mag zien op je eigen PC en maakt er zelf een back-up van. Zo moeilijk hoeft het niet te zijn.

Dus wat mij betreft doen we niet zo gewichtig en moeilijk over werken in de Cloud. Het is niet ingewikkeld, kan erg handig zijn en maakt het gemakkelijker om samen te werken. Maar is ook een manier van werken waarbij je moet nadenken wat je wel of niet wilt of mag delen. Zo simpel kan het worden gezegd. Wie past Wikipedia even aan?

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Reacties

 • Ronilla Snellen  On december 1, 2010 at 8:25 am

  Hoi Menno,

  Erg herkenbaar en wat mij betreft uit het hart gegrepen. Momenteel wordt bij Zuidplas ook over werken in “een cloud” gesproken. Het lijkt ook wel een soort geheimtaal onder ICTers waarbij wordt verondersteld dat iedereen ook maar moet weten wat “een cloud” is. Draait het dan toch weer om macht?

  groet Ronilla

 • Peter Kuipers  On december 1, 2010 at 8:49 pm

  Dag Menno,
  Helemaal mee eens: ook wat mij betreft doen we niet zo gewichtig en moeilijk over werken in de Cloud, maar ….
  in mijn vorige werkkring, de Hogeschool van Amsterdam, ben ik nogal wat docenten tegen gekomen die, soms meer, soms minder een weerstand hebben tegen delen in het algemeen (auteursrecht kwesties)en tegen delen op het internet (privacy kwesties) in het bijzonder.
  Mediawijs als ik ben 😉 vraag ik mij af waar de berichtgeving over de gevaren van Cloud Computing (en daarmee de weerstand tegen delen voeden) in oorsprong vandaan komt. Waarom stelt Ronilla de vraag ‘Draait het dan toch weer om macht?’

  Het is, inderdaad, ook een manier van werken waarbij je moet nadenken wat je wel of niet wilt of mag delen. Het is voor velen echter nog moeilijk om over te gaan tot het uitgangspunt dat delen de kernactiviteit van werken is.

  Vriendelijke groet
  Peter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: