Taal leren en gaming

Enkele weken geleden zat ik onverwachts een weekend langer in India. Na een week ‘hotel’ had ik wel zin om in een ‘thuis’ te zijn. Een Indiase collega was zo vrij om mij haar ‘thuis’ aan te bieden. Haar dochter wilde mij bovendien wel vermaken en zo kwam het dat we een potje Scrabble deden. Mijn eerste potje Scrabble in het Engels…. Verloren van een 13-jarige, maar het voelde als een overwinning! Het maken van woorden in een andere taal dan je moedertaal was een uitdaging. Je slaat het woordenboek erop na en spelenderwijs leer je allerlei nieuwe woorden.

Taal leren als kind gaat vaak ook spelenderwijs. Denk maar aan het liedje ‘hoofd, schouders, knie en teen’. Vanaf de middelbare school gaat de lol er een beetje af. Woordjes stampen, saaie grammatica oefenen; het is over met de spelletjes….Waarom? Gaat het spelletje vervelen? De kracht van een game is ‘learning by doing’: zelf handelen, keuzes maken, gevolgen ervaren en daar weer op reageren. Proberen en herhalen totdat je het juist hebt. Een game maakt leren niet alleen leuk(er), maar is –hoewel de meningen hierover verschillen- juist geschikt voor het leren van handelingen.

Bij taal leren is herhaling van woorden in verschillende contexten belangrijk. Maar bij taal leren hoort ook DOEN! Durf te spreken en durf fouten te maken. Een taal leer je pas echt als je het MOET spreken. Kan een spel daar een rol in spelen?

Oké, er bestaan genoeg taalspelletjes, taalkaartspelletjes, rollenspelletjes etc. Wat ik bedoel zijn taal digitale games waarin zowel leerdoelen als gamedoelen behaald moeten worden. Die zijn er wel, maar niet heel veel. Een van de redenen hiervoor is technologie. Taal is pas leuk al je het kunt verstaan en kunt spreken. En op dat gebied is nog niet heel veel mogelijk.

De meest geavanceerde taal game rondom spreken en verstaan die ik ooit gezien heb is die van het Amerikaanse leger. De game is als volgt: Je loopt als Amerikaanse soldaat in Irak op een markt. Er heerst dreiging en de marktkoopman staat wat te roepen. Je verstaat hem niet en een tolk is meegenomen voor een gesprek met de burgemeester. Wat doe je? Het is in deze situatie uiterst belangrijk dat je een kleine conversatie met deze man kunt voeren. In de game kun je je pas geleerde woorden oefenen. Je kunt bijvoorbeeld vragen of de koopman even wil stoppen met roepen, maar je kunt hem ook commanderen te zwijgen! De game luistert naar hetgeen je zegt en afhankelijk van de woorden en de intonatie reageert de marktkoopman op je. Hij kan boos worden, je negeren of zeggen dat hij je niet verstaat. Naast de geavanceerde technologie van spraakherkenning is de game ook nog 3D en ziet de situatie er dus levensecht uit! Je kunt echte gesprekken oefenen.

Deze game is alleen voor soldaten te spelen. Binnen het onderwijs zijn er zeker ook taalgames beschikbaar zoals Hello You! Deze game is gemaakt voor leerlingen uit groep 7 en 8 die geabonneerd zijn op het magazine Hello You! Online kunnen ze het geleerde uit het magazine (en in de klas) gebruiken in het spel.

Is het jammer dat we zo’n geavanceerde taalgame (voorbeeld Amerikaanse leger) niet in het onderwijs kunnen inzetten? Ja en Nee. Ja, omdat de game leuk en heel effectief is.  Nee, omdat het technologisch zo zwaar is, dat je een klaslokaal op zou moeten offeren om de benodigde techniek te installeren. En de vraag blijft, binnen welke situaties moeten leerlingen taal leren? Zelfredzaamheid in Frankrijk is iets anders dan werken in Irak. Laat die Franse marktkoopman maar lekker roepen, tot hij je een aantrekkelijk prijsje biedt…

Dit artikel is geschreven door Ellen Schuurink. Zij is werkzaam als R&D manager bij ITpreneurs.

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Reacties

  • elisa Gielen  On januari 22, 2011 at 4:30 pm

    Hallo Ellen,
    Er zijn inderdaad niet veel taalgames in Nederland gebaseerd op leerdoelen.
    We hebben natuurlijk wel TinyEYE in Nl waarin kinderen werken aan hun taal en spraakontwikkeling mhv games.Deze games zijn gebaseerd op een evidence based therapieprogramma wat opgesteld is door een logopediste.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: