het ouderhandelingsplan

Vandaag opende ik de krant (ja, ja, zo’n analoog ding dat in je brievenbus wordt gestopt) en mijn oog viel op een artikel over geboortes anno 2010. Ons hele leven lijkt maakbaar, dus waarom niet beginnen bij de bevalling. Ik las dat het in de mode is dat ouders een geboorteplan maken. In dit plan is opgenomen hoe er wordt bevallen, welke pijnbestrijding er wordt gegeven, etc. Haast een geboorte op bestelling. De verpleging klaagt dat de toekomstige moeders doorwerken tot de persweeën beginnen. Dan even een kind ter wereld brengen en weer snel aan de smartfoon. Ik vraag me af wat voor ouders hieruit voortkomen.

Om mij heen zie ik jonge ouders die maar moeilijk afscheid kunnen nemen van hun leven dat ze hadden voordat ze kinderen kregen. De vakanties moeten hetzelfde, het uitgaansleven mag niet veranderen en eigenlijk balen ze dat ze vroeg op moeten staat. Misschien wat overtrokken, maar het lijkt alsof ze het kind gedogen, zolang het zich maar schikt naar hun leven. Nu doen kinderen dat in de regel niet en dat levert een spanningsveld op.

Wanneer ouders al beginnen met een geboorteplan, wat volgt daar dan op? Is vervolgens het crècheplan aan de beurt of het buitenspeelplan? In een gegoede wijk in Den Haag laten de ouders hun kinderen niet meer op straat spelen. Niet omdat het er onveilig is, maar omdat ze geen grip hebben op de situatie. In plaats daarvan spelen de kinderen op afspraak bij elkaar. Niet lekker ravotten, belletje lellen, voetballen of koppeltje duikelen. Gepland bij je vriend of vriendin achter we Wii. Er moet per slot toch bewogen worden, want dat is gezond.

Maar wanneer we dit doortrekken, hoe lang duurt het dan voordat het kind met een handelingplan de school binnenkomt? “Hier heeft u onze Sofie. Ze eet als tussendoortje een Liga, is bijna zinnelijk, beheerst de letter A feilloos, telt al tot twee en wij verwachten van u dat ze binnen een jaar Harry Potter kan lezen”. Is dat voor u een spookbeeld? Dan stel ik voor dat scholen ouderhandelingsplannen aan de kinderen mee gaan geven. Een plan waarin staat hoe laat er voorgelezen moet worden en hoe lang,  een plattegrond met de leukste speellocaties in de buurt en een handleiding voor het bakken van taartjes. Geven we de ouders een koekje van eigen deeg……..

Menno van Hasselt is eigenaar van Van Hasselt advies en werkt samen met de CED-Groep bij het invoeren van opbrengstgericht werken in het primair en speciaal onderwijs. Met Dieter.nl heeft Menno een opleiding ontwikkeld voor de onderwijskundig ICT-coördinator.  Menno is te volgen op twitter via @mennovh of via LinkedIn

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: