Social Media: Hoe het werkt

Dat Social Media geen hype meer is, weten we onderhand wel. Wie gebruikt er geen Google, Hyves of MSN. Maar dat je verschillende tools ook zo kan gebruiken dat ze elkaar versterken, is minder bekend. In een aantal bijdrage geef ik voorbeelden hoe ik Social Media in zet om  netwerken aan elkaar te verbinden. Deze keer het gebruik van Twitter in combinatie met LinkedIn.

Al een aantal jaar ben ik moderator van de LinkedIn-groep onderwijs 2.0. Ruim 1700 leden discussiëren daar over een breed  scala aan onderwerpen.  Ook worden er veel bijeenkomsten aangekondigd. Een groot aantal deelnemers staat in dit geval garant voor veel levendige discussies en kennisdeling. Door de discussies via Twitter aan te kondigen, worden meer mensen bij de groep betrokken en nemen het aantal reacties toe.

Een treffend voorbeeld hiervan was de vraag van een beleidsmedewerker ICT van een PI-school in Den Haag. Deze vroeg via LinkedIn hulp bij het organiseren van een studiebijeenkomst. Het doorspelen van deze vraag door mij via Twitter, leverde hem een 8-tal potentiële partijen op die een rol zouden kunnen spelen. Door twee verschillende platforms aan elkaar te verbinden, werd een grotere groep mensen bereikt en dat vergrootte ook de keuzemogelijkheid van de school.

Voorwaarde is wel het creëren van een groot volume. In de LinkedIn-groep onderwijs 2.0 is dat bereikt, maar er zijn veel groepen met een veel minder actieve participatie. Ook is het belangrijk dat de groep wel wordt gemoderate, omdat er nogal wat vervuiling op kan treden door bedrijven die groepen misbruiken t.b.v. eigen marketing. De combi met Twitter werkt alleen wanneer je zelf veel actieve volgers hebt die het bericht weer doorsturen. Helemaal vanzelf gaat het dus niet. Je zult eerst veel tijd moeten investeren om het mogelijk te maken. uiteindelijk maakt namelijk niet de tool het mogelijk, maar de manier waarop jij deze in weet te zetten.

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: