Eigen werkbladen professioneel op uw digibord

Uw eigen werkbladen, weektaakkaarten, ingescande boekpagina´s of krantenstukjes een beetje mooi op uw digibord projecteren. Hoe krijgt u dat voor elkaar?

Het boek rechtop
Waarschijnlijk gebruikt u bij een of meer methodes digibordsoftware. Ik bedoel de digiborduitbreidingen die door de uitgevers geleverd worden (bekijk bijvoorbeeld deze demo). Met die toepassing toont u de pagina’s van het leerlingenboek op uw digibord. U kunt de pagina’s verschuiven, omslaan, in- en gelukkig ook weer uitzoomen, en links volgen naar internetpagina’s, filmpjes en andere online schatten.
Er wordt wel eens denigrerend over deze programma’s gesproken. Dit is gewoon ‘het boek rechtop gezet’, wordt er gezegd, en: ‘je maakt zo geen gebruik van de specifieke interactieve mogelijkheden van het bord.’
Niets van aantrekken. Het is de ideale manier om te waarborgen dat alle leerlingen weten bij welk stukje tekst of welke afbeelding ze hun aandacht moeten houden. En die interactiviteit daar zorg je zelf voor.

Uw eigen werkbladen
Nu hebt u een werk- of opdrachtblad zelf gemaakt. Waarschijnlijk is het een Worddocument, maar het mag ook pdf zijn of wat anders. U wilt er instructie bij geven en dan is het makkelijk als u het werkblad netjes op het digibord krijgt. Wanneer u het Worddocument opent op de computer, gebeurt dit: Word start op, wat even tijd kost en daar verschijnt het werkblad. Het onderste deel van het A4-tje is niet zichtbaar, het bovenste deel wordt ontsierd door de werkbalken van Word en de letters zijn te klein. Dit is min of meer te verhelpen met scrollen en inzoomen, maar dat vergt nogal wat klikken en daar hebt u geen zin in.
Gelukkig zijn er op internet enkele gratis webdiensten die ervoor zorgen dat uw Worddocument zo op uw scherm komt dat u makkelijk kunt inzoomen en uitzoomen, bladeren en slepen. Mooi in beeld gebracht, zonder afleidende werkbalken. Calameo is zo’n dienst. Het werkt als volgt:

 1. Meld u aan bij www.calameo.com (gebruikersnaam, wachtwoord).
(Ziet u de pagina met informatie over betaalde abonnementen, kies dan ‘Skip to the next’.)
 2. Kies Create a Publication, blauwe knop rechts bovenaan.
 3. Kies Upload a document en ‘Browse’ (blader) naar het bestand op uw computer.
 4. Voeg als u wilt gegevens toe (naam, categorie, privé of openbaar enz.) en klik op ‘Start uploading’.

Calameo-logo

Gemakkelijk
U ziet nu bovenaan ‘Read the publication’. Klik erop en in een nieuw venster ziet u uw document.
U kunt inzoomen, de pagina over uw digibord verschuiven en, als het meer dan een pagina heeft, vooruit en achteruit bladeren.
‘Dan moet ik elke keer eerst naar die website, inloggen en zo?’, vraagt u nu. ‘Kost dat niet ook te veel tijd?’
Nee, dat hoeft niet. Bij elk document krijgt u een eigen weblink (internetadres). Gebruik deze link om te plakken in uw PowerPoint, uw digibordsoftware, een snelkoppeling op uw bureaublad enz. Zo bent u altijd maar één klik verwijderd van uw document. Voor een voorbeeld, kijk hier.

Calameo is één dienst die dit voor u verzorgt, www.issuu.com is een andere. Bij Isuu komen uw documenten netjes op een ‘houten’ plank te staan, dat heeft ook wel wat. U klikt daar op het gewenste document en het opent schermbreed. Issuu brengt naast uw document een soort van reclamebalk in beeld die u kunt wegklikken. Bij Calameo geen reclamebalk, maar een klein Calameo-logo. Het hoeft trouwens niet per se een Word-document te zijn. Wat bij Calameo ook werkt is pdf, txt, PowerPoint, Excel en de toepassingen van OpenOffice. Bij Issuu mag je ook WordPerfectdocumenten gebruiken, maar weer geen spreadsheets.

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Reacties

 • Frans Droog  On april 11, 2010 at 3:38 pm

  Net even uitgeprobeerd met een aantal van mijn handleidingen voor Praktisch Opdrachten. Heel handig. Lost inderdaad het vervelend digibord inzoom probleem op. Bedankt voor de tip.

 • Ingeborg  On april 11, 2010 at 4:15 pm

  Lijkt me gaaf. Ga ik meteen proberen!

  vr. gr Ingeborg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: