woord van het jaar: Twitteren

Twitteren is het woord van het jaar 2009. Ik verwachtte op basis van deze uitslag in de lijst nog veel meer nieuwe internettermen aan te treffen. Niets is minder waar. Sinds het ‘woord van het jaar’ wordt gekozen  moet het woord twitteren de concurrentie aangaan met woorden zoals swaffelen, hufterindex, comadrinken, bokitoproof, opleuken en beurtbalkje.

Naast Twitteren zijn er slechts twee ander woorden die verbonden kunnen worden met het vocabulair van het world wide web. Dat zijn de woorden gamen (winnaar in 2003) en googelen (nummer 3 in 2003).  Woorden die in aanmerking  kunnen komen moeten nieuwe taalelementen bevatten of oude woorden zijn die ineens weer in zwang raken. Je zou toch zeggen dat tal van nieuwe internettoepassingen voldoende neologismen zouden opleveren. Maar dat is dus niet het  geval.

Het viel me op dat de keuze van de woorden grotendeels door internetbezoekers wordt bepaald. Dit heeft ertoe geleid dat in 2004 geen woord is gekozen omdat bezoekers van de site retecool.com de verkiezing maipuleerde . In 2009 is zelfs besloten om het stemmen via het internet af te schaffen. Stichting Onze Taal wilde hiermee beïnvloeding via het internet voorkomen.

Twitteren is in de belangstelling komen te staan toen in februari 2009 een vliegtuig neerstortte bij Schiphol. Binnen 6 minuten stond het eerste bericht op Twitter en daarna verspreidde het nieuws zich zeer snel via deze internettoepassing. Waarmee meteen de werking  én toegevoegde waarde van Twitter is toegelicht. Onze Taal kan het woord van 2010 beter Twitteren, dan komt het vast wel goed met het digitaal kiezen van het woord van het jaar.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: