Twippen – Thematisch werken

de-bedrijfs-mensen-vorderen-samen-handdruk-thumb6078394Samenwerkend leren, een onderwerp waar veel scholen mee bezig zijn: in het kader van ‘adaptief onderwijs’ of tegenwoordig het ‘passend onderwijs’.
Hoe geef je het vorm, wat is er allemaal mogelijk en hoe past dit het best binnen de huidige vorm van onderwijs zonder al te veel over de kop te gooien? Een lastig gegeven, vooral omdat het veel vergt van de leerkracht. Als je kijkt naar de huidige beschikbare materialen, dan is onderhand heel veel te vinden wat gebruikt kan worden door groepjes leerlingen, binnen elk vakgebied. Kijk maar naar de laatste ontwikkelingen bij de uitgeverijen (zoals in kleine vorm  de Kwismeesters van ThiemeMeulenhoff, of de bakkaarten techniek van Malmberg enz.).
Je kan het ook eens breder bekijken: denk daarbij eens aan de zaakvakken.
Ik heb vroeger het ‘Twippen’ (Google ’t maar 😉 ) uitgewerkt en geïntroduceerd: thematisch werken in projecten. In het kort: Ik pakte een hoofdstuk uit een aardrijkskunde- geschiedenis of natuurmethode en hakte deze in losse onderdelen. Per onderdeel moest een groep de werkboeken, leerlingboeken en al het bronnenmateriaal (o.a. op internet) gebruiken om een presentatie te maken. Aan het einde van het project presenteerde elke groep haar bevindingen, vonden er discussies plaats en had iedereen de leerstof onder de knie.
Dat was rond 2000, qua ICT hadden we, voor die tijd, redelijk wat middelen, maar als je het met nu vergelijkt.
De basis is: je eigen methode, maar dan in een andere werkvorm. Daarbij vervul je als leerkracht de rol als begeleider/coach ipv leerstof overdragen.
Het is tegenwoordig nog heel praktisch toe te passen en het hoeft niet elke keer gebruikt te worden. Hou het dicht bij ‘de deur’: past er bijv. iets binnen de methode bij de omgeving van de school is het heel toepasbaar!
Een digitale camera is op elke school wel te vinden, een Flip of andere goedkope videocamera is ook een fraaie toevoeging. Verder kan je als leerkracht bronnenmateriaal uit bijvoorbeeld LesKompas, Netwijs of Kennisnet beschikbaar stellen en kan je ook een presentatie laten maken in Prezi, ipv Powerpoint! Laat de groep de ontwikkelingen bijhouden in Glogster en je hebt een prachtige portfolio! Verzamel dit per  thema in een startpagina als Symbaloo en je hebt een prachtige verzameling voor het volgende jaar!
En mocht je meer willen weten over het Twippen, DM me op Twitter @M_Masselink (Twitter is trouwens ook geweldig om te gebruiken tijdens het Twippen!)
Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Reacties

  • Paul  On november 2, 2009 at 8:26 pm

    Mooi verhaal Michiel,
    Ik kan het van harte ondersteunen, want een aantal jaren heb ik met een wiskundedocent ook wel eens een pilot gedaan. Hij verdeelde het hoofdstuk in paragrafen en elk groepje kreeg een paragraaf. Plus de opdracht om de stof zodanig te verwerken in een website, PowerPoint, weblog, of game/spel dat de andere groepjes ervan konden leren. De meeste groepjes waren zeer gemotiveerd en kwamen met mooie producten. Daar was trouwens ook een echt bordspel bij waar geen ICT aan te pas kwam en dat mag net zo goed natuurlijk. We hadden trouwens wel de indruk dat de leerlingen het meeste leerden van de paragraaf waar ze zelf hun product bij maakten: actief leren natuurljk.

  • Josje Hamel  On november 3, 2009 at 10:41 pm

    Inderdaad een mooi verhaal Michel, maar een kleine kanttekening en een oproep aan docenten: laat je methode alsjeblieft niet leidraad zijn, maar bron. Met andere woorden: behandel je het boek van kaft tot kaft, of put je er uit? Daaronder ligt de vraag: wat wil je dat je leerlingen leren? (en niet: wat wil je dat ze doen?)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: