Johan Cruijff

Voetbal_97458Onlangs zijn de ouders van een jongen van 15 jaar aansprakelijk gesteld voor inbreuk op auteursrecht. Hun zoon onderhield een voetbalsite waarop hij een foto van Johan Cruijff had geplaatst. De rechter bepaalde dat de ouders niet vervolgd konden worden omdat er geen sprake was van commercie. Dat kinderen websites bijhouden vond de rechter niets bijzonders en het onderwerp voetbal volstrekt normaal. De ouders hadden dus niet extra hoeven opletten en werden  niet aansprakelijk gesteld.

Ook scholen gebruiken veel afbeeldingen die op het internet te vinden zijn. Meestal worden deze niet gepubliceerd, maar dit wordt anders wanneer kinderen hun leerresultaten op het internet zetten in de vorm van een website of blog. In dat geval moet je ook als school opletten of het auteursrecht niet wordt geschonden.

Er zijn een aantal manieren om dit te regelen zonder veel kosten te maken. Zo biedt Flickr de mogelijkheid om  te zoeken op Creative Commons. Hierdoor weet je zeker dat je rechtenvrije foto’s gebruikt.  Ook Stichting Kennisnet geeft aanwijzingen hoe om te gaan met de rechten van afbeeldingen.

Het verhaal achter de foto van Johan Cruijff heeft een achtergrond. Er zijn advocaten die in opdracht van fotografen er een sport van maken om amateurbloggers  de stuipen op het lijf te jagen met hoge boetes. Privaatrechtelijke experts zijn over deze handelswijze heel duidelijk: heel onsympatiek en verwerpelijk.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: