Honderden mailtjes

History lesson on Flickr - Photo Sharing! Een recent onderzoek heeft laten zien dat er niet zoiets is als een digitale generatiekloof. Dat wil zeggen, als er al een generatiekloof is, dan ziet die er toch heel anders uit dan vaak wordt aangenomen.
Verschillende deskundigen (misschien mogen we ze nu niet meer zo noemen), rekenen iedereen die na, zeg, 1980 geboren is tot de cybergeneratie. Wie tot deze cybers behoort gaat door het leven op de volgende manier: sms’end, msn’end, fotograferend, filmend, uploadend, delend, taggend, wiki’end, bloggend, gamend, en dat alles ook nog eens mobiel en multitaskend. Zegt men.

1500 jongeren zijn bevraagd en wat blijkt? MSN, Hyves, sms dat kennen ze en gebruiken ze. Met één doel: communiceren, communiceren. Foto’s op Flickr? Bookmarks op Delicious, RSS-feeds? Google docs en delen? Kennen ze echt niet hoor.

Er is ander onderzoek geweest dat er ook al op wees dat de vermeende kloof misschien niet meer is dan een moerassige sloot. Over gamen is bekend dat het eigenlijk door iedereen gedaan wordt, niet alleen door jongeren. In Europa beweegt de gemiddelde leeftijd van gamers tussen 26 en 33. Gemiddeld, dus ook ouderen! Vorig jaar al vond Mijn Kind online in een onderzoek dat kinderen op de basisschool aangeven dat ze meer internetles willen.

Laten we ervan uitgaan dat

  • Veel jongeren nog veel kunnen leren over talloze ICT-toepassingen (niet allemaal).
  • Veel niet-jongeren wijs genoeg zijn om dat onderwijs in te richten.

Tot slot, een conversatie die ik vorige week opving in de trein tussen drie dames van een jaar of twintig. Ter leringh ende vermaeck.

D1: RSS, wat is dat?
D2: (leest voor) RSS… Real Simple Syndication
D3: Da’s slap, dan krijg je honderden mailtjes. Dat wil ik niet hoor
D2: Dat is een (leest weer voor) web-toe-pas-sing
D1: Een web-wat?
D2: Een web…toe-pas-sing
D1 F*ck

Paul de Maat

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Reacties

  • joostvanderhorst  On juni 21, 2009 at 9:09 pm

    Beste Paul,

    Het is heel goed te verklaren dat deze ‘dames’ dit niet willen weten. Ze zien het nut niet, maar dat is normaal bij die leeftijd. Hebben deze dames er echt last van als ze het niet weten? Ofwel, halen ze een onvoldoende zodat ze een jaartje langer moeten studeren? Vindt de opleiding het erg dat wanneer deze dames een diploma krijgen dat ze waarschijnlijk toch achter de kassa terecht komen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: