NOT 2009 in de herhaling, deel 3

71fcd_smart-table1Op een aantal plekken konden bezoekers van de NOT een SMART Table uitproberen. Een SMART Table is een computer waar d.m.v. een touch-screen meerdere kinderen tegelijkertijd het computerscherm kunnen bedienen. In oktober 2008 is deze ict-innovatie in Nederland gelanceerd en vanaf maart 2009 is de SMART Table  in de handel.

Toen de eerste digitale schoolborden op de markt kwamen, was het aanbod van geschikte software nog zeer beperkt. Bij de SMART Table ligt dit anders. Er zijn redelijk wat programma’s op diverse vakgebieden beschikbaar. Wel vraagt het nog enige organisatie en visie om deze programma’s een logische plek te geven binnen het reguliere programma. Net zoals bij het digitale schoolbord vraagt een SMART Table van de leerkracht een tijdsinvestering om ermee te leren werken.

In dagblad Trouw werd in februari 2009 gesteld dat de tafel met name geschikt is voor zelfstandig werken. Ik deel deze mening niet. Wanneer de software wordt doorontwikkeld door mensen met kennis van vakdidaktiek, biedt de SMART Table veel kansen om ook de ontwikkeling van leerlingen die niet voldoende hebben aan het basis leerstofaanbod te ondersteunen. Ik denk dat het niet lang op zich laat wachten voordat de eerste onderzoeker verband legt met de theorie van de meervoudige intelligentie van Gardner.

Voorlopig is de SMART Table voor veel scholen een onbereikbaar hulpmiddel. De prijs is namelijk nog erg hoog (€ 8000). Ik verwacht echter snel een prijsdaling en schat  in dat binnen een periode van drie tot vijf  jaar de SMART Table een vertrouwd beeld wordt in het Nederlandse onderwijs.

Voor een impressie klik hier

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Reacties

 • Jord  On juni 20, 2009 at 7:48 pm

  Heeft het nog zin om dit blog te volgen? Jullie begonnen zo voortvarend en nu… ??

  • Onderwijs 2.0  On juni 21, 2009 at 7:51 pm

   Hallo Jord,

   Je hebt helemaal gelijk. Wij zijn bezig om een groep samen te stellen die weer nieuw leven in de blog gaat blazen. Na de zomervakantie zijn we weer terug.

 • Jord  On juni 22, 2009 at 5:40 pm

  OK, Succes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: