Morgen doe ik het eens anders – tips voor managers deel 4

atlas2Nadat ik een presentatie over het gebruik van een digitaal schoolbord had verzorgd, riep één van de toehoorders: “En hoe ga ik dat dan allemaal binnen mijn normjaartaak proppen”? Zijn opmerking kreeg veel bijval. Na wat doorvragen bleek niet de normjaartaak het probleem, maar de manier waarop er mee werd omgesprongen. De directeur vertelde het personeel hoeveel tijd ze hadden en hoe deze tijd was verdeeld. Alle eigen regelkracht was verdwenen en de normjaartaak voelde als een loden last.

Hetzelfde effect zien we bij het hanteren van tijdschrijfsystemen. Laat mensen uren schrijven zonder dat ze deze zelf mogen plannen en er zal een stortvloed aan klachten op u afkomen. De twee sleutelwoorden zijn verantwoordelijkheid en betrokkenheid. Laat u teamleden de normjaartaak gebruiken om hun eigen werkbelasting in kaart te brengen (dus als tool om de eigen werkdruk te bewaken), dan zullen ze minder geneigd zijn om over de tijdsdruk te klagen. Daarnaast biedt het u de gelegenheid om de dialoog aan te gaan met de medewerker die bij u aangeeft dat hij het zo druk heeft.

Vragen die hierbij gesteld kunnen worden zijn:

· Wat kost je zoveel tijd?

· Hoe heb je dat gemeten?

· Wat heb je daarvoor nodig?

· Waar liggen jouw prioriteiten?

· Welke opties heb je om hierin verandering te brengen?

· Wat zou er gebeuren wanneer je deze taak niet deed?

Laat teamleden ook eens zelf de taken die zwaar ervaren op een rijtje zetten en op volgorde zetten van zwaar naar minder zwaar en ga het gesprek aan op basis waarvan ze deze indeling maken. U zult merken dat u het snel heeft over de feitelijke werklast i.p.v. de gevoelde.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: