Infoavond

Elke ouder met kinderen in het voortgezet onderwijs kent de informatieavonden aan het begin van het schooljaar. De rector of conrector houdt een speech, een of twee leraren komen aan het woord om aandacht te vragen voor nieuwe projecten, de temperatuur in de gymzaal stijgt al snel naar tropische waarden en als je achteraan zit zie je niks.
Ik was er dit jaar ook weer voor de 2e-klassers informatieavond. Na de rector en de conrector 2e klassen kwam de leraar Grieks. Grieks was namelijk een nieuw vak voor de 2e-klassers en daar viel heel veel moois en interessants over te vertellen. Dat hadden de eerdere sprekers al verwachtingsvol aangekondigd.

Hij deed zijn best. Aan de orde kwam onder andere de waarde van het je verdiepen in een andere cultuur en het lastige van de werkwoordsvervoeging, die toch anders in elkaar zat dan in het Nederlands. De Olympische Spelen kwamen natuurlijk ook even langs en af en toe strooide hij met Griekse citaten en vermeldde hij beroemde Grieken. Ook, daar moesten wij ouders toch zeker eens naar kijken, wees hij op het prachtige boek waaruit de leerlingen werkten, met links de Griekse en rechts de Nederlandse tekst, met vele afbeeldingen om alles te verduidelijken.

De leraar stond links voorin en rechts naast hem gaapte het grote gat van het toneelpodium met een gordijn ervoor. Ik luisterde naar zijn verhaal en projecteerde steeds in gedachten al die beelden op dat gat: ruïnes, koppen van oude Grieken, vazen, werkwoordsuitgangen, citaten, en natuurlijk ook dat fraaie leerlingenboek. Dat was hard werken, want ik had van al die zaken toch maar een vage notie.
Laten zien en concreet maken. Visuele ondersteuning. Dat zijn toch oeroude didactische geboden? De leraar Grieks vertelde dat het boek zoveel mooie afbeeldingen had, maar waarom onthield hij ons dan dat schoons ? En die werkwoorden met hun uitgangen, hoe zat dat dan precies? Een leuke animatie van hoe de infinitief verandert in de vervoeging, en hij was de held geweest. Ook koppen, vazen en Olympische Spelen willen dolgraag afgebeeld worden.
Met andere woorden: PowerPoint, meneer Grieks, PowerPoint! Al was het maar om zijn naam te tonen. Want die ben ik alweer vergeten.

Paul de Maat

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: