2009: Jaar van Sterrenkunde

Goed nieuws: 2009 is het Jaar van de Sterrenkunde.
Een goed moment om de leerlingen enthousiasmeren om naar de sterren te kijken en, uiteindelijk, in de wetenschap in te stappen: het primaire doel van het Jaar van de Sterrenkunde.

De VN heeft 2009 uitgeroepen tot het Internationaal Jaar van de Sterrenkunde (International Year of Astronomy – IYA2009). In 2009 is het 400 jaar geleden dat de Italiaan Galileo Galileï de eerste astronomische waarnemingen deed met een telescoop. Hij ontdekte vier maantjes bij Jupiter en zag de schijngestalten van Venus. Zijn waarnemingen vormen het startpunt van de moderne sterrenkunde.
Ook in Nederland worden allerlei activiteiten voorbereid onder het motto: Het heelal: ontdek het zelf! Meer informatie: http://www.astronomy2009.nlVerder informatie kan gevonden worden bij de Nationale Werkgroep International Year Astronomy 2009, Marieke Baan: 020-5257480. In de werkgroep werken professionele en amateursterrenkundigen samen om taal activiteiten en projecten voor te bereiden.

Scholen met langdurige belangstelling voor het onderwerp kunnen ook deel nemen aan het Dellta Project: www.deltaopschool.nl. Het project Delta is ontwikkeld om een koppeling tot stand te brengen tussen ruimtevaart en het (school)leven van alledag. Delta maakt leerlingen bewust van de belangrijke technische en wetenschappelijke ontwikkelingen in ruimtevaart en haar invloed op het dagelijkse leven; denk aan het vergaren van nieuwe kennis over de natuur en het menselijk lichaam of het ontwikkelen van nieuwe medicijnen en materialen (zoals bijvoorbeeld fleece). Delta hoopt al spelenderwijs een kiem te leggen voor het kiezen van een vak in wetenschap of techniek.

Scholen die hier in geïnteresseerd zijn kunnen een Delta School worden en dat betekent:Toegang tot bestaand educatief materiaal van ESA en NASA;Een volledig verzorgde training voor één teamlid per school bij NASA;Ondersteuning en begeleiding van het Delta projectteam;Een publicatieplatform middels deze website en eventueel andere publicatiemogelijkheden;Een jaarlijks congres voor Delta Scholen voor het uitwisselen van resultaten en ondersteuning door middel van enkele werkbijeenkomsten per jaar om te kunnen profiteren van elkaars ervaring bij het ontwikkelen en het gebruik van lesprojecten;Een bijdrage in de kosten van maximaal € 5.000 per jaar.De Delta Scholen vormen een onderling netwerk waarbinnen kennis en ervaring wordt uitgewisseld. Net als in Amerika maken de Delta Scholen kans op het gebruik van satellieten, of een live verbinding met het Internationale Ruimtestation, of een uitgebreid bezoek aan de ESA faciliteiten in Noordwijk (ESTEC). Delta doet er alles aan om deze faciliteiten zo veel mogelijk uit te breiden.
Leuker kan het niet!
Nog niet overtuigd? Laat je groep dan deze clip zien!
Eugenia Codina, Projectleider CED-Groep

 

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: