Youngtube, nieuwe kansen voor het onderwijs

Op 5 september is de website http://www.youngtube.nl/ gelanceerd. Het betreft hier een kindvriendelijke site waar internetfilms die speciaal voor kinderen bestemd zijn, worden getoond. De content is overigens allemaal van Youtube afgehaald. De initiatiefnemer, Maarten Blokdijk waarschuwt in een persbericht voor ongewenste en ongeschikte filmpjes die kinderen soms op Youtube tegen kunnen komen. Bij Youngtube is het ook mogelijk om zelf filmpjes toe te sturen. Deze worden eerst gescreend voordat ze definitief geplaatst worden.Dit initiatief doet me denken aan de zoekmachines die al jaren binnen het onderwijs gebruikt worden: Davindi, Netwijs en Meestersipke . Ook daar worden sites één voor één gecreend op hun (educatieve) meerwaarde. Hoewel Youngtube zich uitsluitend focust op filmpjes, ben ik er van overtuigd dat de potentie van deze (of een soortgelijke) site veel groter kan zijn dan datgene wat de eerder genoemde zoekmachines nu bieden.http://www.eduadvies.nl/

De roep naar kant-en-klare content wordt binnen het onderwijs steeds luider. Schooldirecties schaffen massaal digitale schoolborden aan, om vervolgens zich af te vragen waar ze de digitale content vandaan halen. Als Youngtube de handen ineen zou slaan met diverse educatieve partijen, dan zou het kunnen uitgroeien tot een veelgebruikte applicatie binnen het onderwijs. Stel je eens voor dat alle filmpjes van de beeldbank, de uitzendingen van Teleac NOT en het SchoolTV weekjournaal geïntegreerd zouden worden in deze site. En als makers van educatieve digitale content voortaan standaard hun content zouden aanbieden via een dergelijke portal. Dat zou mijns inziens het onderwijs in de 21e eeuw vergemakkelijken en een stuk dichterbij brengen!
Nu is het nog vaak zoeken naar een geschikt stukje content dat geïntegreerd kan worden in je lessen. Maar als een dergelijk initiatief met een goede inhoudelijke redactie en een goede zoekfunctie (liefst gestructureerd op onderwerp, groep en vakgebied) echt tot leven komt, zal dit de integratie van multimedia in het onderwijs aanzienlijk kunnen versnellen.

Ik zie met belangstelling uit wat Youngtube en andere initiatiefnemers op het gebied van onderwijs en educatie de komende tijd gaan realiseren. Laat het niet beperkt zijn tot een verantwoord aftreksel van Youtube, maar pak deze educatieve kans met beide handen aan!

Henk van de Hoef, Onderwijsadviseur Eduadvies

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: